21. dubna 2013

Objectivy pod drobnohledem, díl druhý: "The Bespin Exchange"


Měsíc se s měsícem sešel a je čas na druhý díl naší série "Objectivy pod drobnohledem". V dnešním díle se společně podíváme na objective, který prozatím velkého zastoupení v balíčcích nedosahuje: The Bespin Exchange, obsahující všemi milovaného (a kredity milujícího) Bobu Fetta. Ještě před samotným článkem vám prozradím, že v současné meta-game existuje velice konkrétní místo, které jako by bylo stvořené k využití Boby Fetta. Jaké? To se dozvíte na následujících řádcích.

Pozornější čtenáře má volba tohoto objectivu až tolik nepřekvapí: mám jednoduše Bobu rád. Na tento konkrétní nápad mě však přivedla Mischka, na mysli jsem původně měl jiný objective set - tak snad příště. Co tedy vlastně Bespin Exchange obsahuje?

Předně je to objective samotný: standardní výbava pěti životů a jednoho zdroje neoslní, ale ani neurazí. Schopnost, která je objectivu vlastní (za "capturnutí" - chycení - jednotky ze hry vám umožní odstranit jeden focus token z cílového objectivu) se na první pohled může jevit praktická... bohužel vzhledem k současnému "card-poolu" ji moc často nevyužijete. Navíc můžete celkem v klidu počítat s tím, že i když se vám něco chytit povede, s velkou pravděpodobností na  využití této schopnosti zapomenete. Zamrzí snad jedině v případě, že jste si mohli připravit do dalšího kola např. Death and Despayre s dvěma focus žetony.

Objective samotný "nic moc". Co zbytek setu?

Začneme od té nejméně podstatné karty: shrábnutí odměny. Při splnění stejné podmínky jako u objectivu (tj. chycení jednotky ze hry) si tentokráte budete moci sundat až tři focus tokeny z jiných karet než jednotek. No, to už zní lépe. Nabízí se takové malé kombo s Detained a blesky: soupeři nejdřív chytíte některou z jeho silných postav (ideálně tu, kterou vylepšil Benovou duší) přes Detained, shrábnete odměnu, načež mu usmažíte další jeho jednotku přes blesčíky.


Zní to pěkně, že? Bohužel nežijeme v říši pohádek a tak můžete počítat s tím, že budete-li hrát takovýto balík, na ruce budete mít namísto blesků Sithskou knihovnu a namísto Detained Trooper Assault. Stejně tak si můžete být jisti, že ani kdybyste všechny tři karty měli, nebudete mít zdroje na jejich zaplacení, protože hrajete trojbarvu. Takže žádnou odměnu neshrábnete a namísto toho kartu buďto vyhodíte, nebo dáte do Edge.

Opět tedy žádná hitparáda. Jedeme dál...

Blasterová pistole už zní zajímavěji: vylepšení, co přidá jakékoliv postavě a stojí vás toliko nic, neboť je zadarmo. To je fajn. Císařova garda s (), elitní stormtroopeři s (!!!) - to nejsou špatní obránci. Pokud tento set zkombinujete s Vaderem, máte stranou jeho meče druhou možnost, jak mu přidat . Sice nebude mít Targeted Strike, ale do obrany to bude taky pašák. Navíc pistole není unikátní, a tak klidně může nastat situace, že takový Vader (nebo třeba učedník temné strany) bude mít v každé ruce jednu pistoli a meč v... mezi... domyslete si sami, kde ho bude držet. :)

Co nějaké jednotky? Máme tu lovce odměn z vnějšího okraje. Za dva body dostanete bezpečáky, co míň vydrží, ale zase rozdají o jedno zranění objectivu více. Do agresivních balíčků jako dělané. Jedna rada za všechny: tuto jednotku je skutečně velká škoda dát Síle. Neblokovaná rozdá za dvě kola šest zranění, což je na pišišvora za dva body výborný poměr. Dejte si však pozor na jeho výdrž: s jedním životem stačí, aby se na něj Han Solo zle podíval a je, lidově řečeno, po něm.


Reálný důvod, proč tento objective set hrát, přichází až nyní: Boba Fett spolu s mandaloriánskou zbrojí. Boba vás bude stát čtyři body, za které dostanete elitní jednotku s dvěma životy, schopnou v klidu vyčistit stůl od soupeřových postav. Dva životy ovšem nejsou žádná sláva, speciálně pak v případě, kdy soupeř hraje Rebel Assault. Čas navléci se do brnění: za dva bodíky dostane cílová postava tři životy navíc a je-li touto postavou Boba, pak také Targeted Strike. Pěkná kombinace, bohužel obtížná na zahrání: obě karty potřebují alespoň jeden zelený zdroj a nikdo (při smyslech) si zelený objective na startovní ruce nenechá. Tudíž to bude potřeba nějak kulišácky vymyslet, aby Boba přežil.

Vzhledem k nijak valné výdrži obou jednotek v setu se samozřejmě nabízí císař a jeho garda. To je tak trochu samozřejmost, císaře za temnou (v dnešní době) nehraje pouze masochista. Co dalšího? Take Them Prisoner kvůli výše zmíněnému Detained. To vám umožní využít "capture efekty" jak objectivu, tak shrábnutí odměny, bohužel zbytek setu nic zázračného neobsahuje (vojáci z Hvězdy Smrti hru skutečně nevyhrají). K vítězství v Edge vám pomůže kombinace dvou Counsel of the Sith a dvou The Killing Cold, poskytující velice solidní základ (čtyřikrát Twist) na to, aby si soupeř začal při jakémkoliv Edge zoufat. Další možností je samozřejmě zkombinovat Bobu a nový S&V objective z druhého rozšíření (více viz naše preview).

Pro ty, kteří chtějí vědět, jak nový objective set funguje - po dvou hrách proti Rebelům jsem to zklamaně se slovy "Jak mám sakra něco capturnout, když máš furt prázdnou ruku, Get Me Solo! je mi k ničemu a pos*anej Weequay mě stojí čtyřku?" raději zabalil. :)


Enter Boba Fett!
A právě poznámkou o rebelech se dostáváme k finální úvaze. Proč vlastně Bobu hrát? Během týdne bych rád začal se svou druhou sérií článků (analýzou metagame), přičemž už nyní vám mohu prozradit, že spoustu zatím proběhnuvších regionálních mistrovství vyhrál klasický Han/Jedi LS balík, naplněný čtyřmi strážkyněmi míru a čtyřmi Benovými dušemi. Současná metagame tedy vysoce nahrává LS balíkům zaměřeným na silné postavy, ať už to je Lukáš, Yoda, Ben, výše zmíněný Han či třeba triky s Leiou.

Boba nabízí, stejně jako Detained, odpověď na soupeřovy extra silné jednotky. Jakékoliv zranění, které do soupeřových jednotek projde, mu sebesilnější postavu vyřadí ze hry - duše ho před chycením, narozdíl od blesků, neochrání. Boba, kterého udržíte ve hře (např. přes gardu) se tak pro soupeře stává prioritou číslo jedna: nevyhraje-li edge/nezaštítuje-li dobře své jednotky, Boba jeho útok úplně zastaví. Je tak jednou z možností, jak Jediům pořádně zatopit a naopak si nechat více zatopit od Rebelů. Pokud očekáváte spíše Jedie než-li Rebely jakožto balíčky vašich soupeřů, rozhodně stojí za úvahu právě zakomponování Boby jako jednoduché odpovědi na nesmrtelného Luka.

Nu, a budete-li si chtít hru proti Bobovi vyzkoušet, naleznete mě v úterý v Mephitu právě s DS Sithy, obsahujícími dvě kopie našeho oblíbeného lovce odměn.

Lovu zdar... a provázej vás Síla.

2 komentáře:

  1. Takovej dotaz k tomu mám - když ten Boba capturne tu kartu za to, že jí dal dmg, tak když Bobu zabiješ, ta jednotka se ti vrátí "zdravá" nebo s těma dmg, který jí dal?

    OdpovědětVymazat
  2. Ani jedno kočko - tu kartu chytíš pod jeden že svých objectivů. Nicméně pokud ti ten soupeř zničí, pak se chycená karta vrátí soupeři na ruku, nikoliv do hry.

    OdpovědětVymazat