1. dubna 2013

[Oliverův koutek] Tvorba balíčku - 1.část

Pokud nepatříte mezi hráče, kteří pouze kopírují balíčky ostatních, ale místo toho si je raději sami vytvoří, tak právě pro Vás připravuji tuto mini-sérii článků zaměřených na rady spojené s tvorbou vlastních balíčků pro karetní hru Star Wars LCG. A čím začneme? Volbou Affiliation a správným poměrem objectivů různých frakcí.


Volba affiliation a správný poměr objectivů různých frakcí


Volba affiliation je pravděpodobně tím posledním krokem, který při vytváření balíčku děláte, ale také zároveň tím asi nejjednoduším. Rozhodnutí, jakou zvolit, přímo navazuje na druhou část - volbu poměru objectivů různých frakcí. V současné době (a myslím, že tomu tak bude po hodně dlouhou dobu) si můžeme balíček vytvořit ze tří různých frakcí (Jedi, Rebel a S&S za světlou stranu a Imperial, Sith a S&V za stranu temnou) plus neutrální (celkově tedy čtyři). Aby balíček (a zvolená strategie) správně fungoval, je základním předpokladem chození správných karet a zdrojů, za které tyto karty platíte. 

V tomto článku se zaobírám pouze úvahami o dvoubarevných balíčcích (tedy smíchání dvou frakcí plus nějaký ten neutrální objective). Tříbarevný dobře fungující balíček jsem ještě neviděl.

Asi nejhůře fungující kombinací je po pěti objectivech za každou jednu frakci (nebo 5 vs 4 + neutrál). V tuto chvíli se špatně rozhoduje, kterou affiliation zvolit a je tu velká pravděpodobnost, že Vám nemusí ze začátku přijít žádné potřebné zdroje (pro jednu polovinu balíčku). Za temnou stranu se ještě můžete utěšovat, že Vám soupeř určitě nějaký ten objective zničí a potom už snad ten jeden (např. rebelský) objective přijde, ale rozhodně na tom nejde postavit hru. 

Naopak stoprocentní jistotu máte čistě při jednobarevném balíčku (nebo s jedním neutrálním objectivem) - volba affiliation je v tomto případě jasná. Stejně jak zřejmá je i u mixu "8 vs 2" různých objectivů, kdy volíte affiliation frakce, která je v menším zastoupení. Zkoušel jsem pravděpodobnost (asi ze 40 pokusů) s jakou by přišel alespoň jeden daný "menšinový" objective (při variantě 8 vs 2) - při líznutí 4 objectivů z 10 (při jejich výběru na začátku hry) byla šance asi 70 % (moc tomu ale v reálné hře nevěřím). Dává to jistou naději, že si podle dvou menšinových objectivů affiliation volit nemusíte, ale určitě nastanou hry, kdy Vám prostě ani jeden tento objective na začátek nepřijde a v tu chvíli Vám dané karty budou k ničemu (nebo do Edge battlu). Rozhodně se na tom nedá postavit žádná pořádná strategie. Trochu lepší situace je u varianty "7 vs 3". O dost použitelnější je pak varianta "6 vs 4", kdy volbou affiliation podle většinových objectivů jedné frakce moc nezkazíte, ale i tak tady zůstává šance, že to jednou za čas nepřijde.

Za nejzdravější kombinaci se dá považovat varianta "8 vs 2" (nebo také "7 vs 3") při zvolené affiliation podle menšinových objectivů. Hodně štěstí při tvorbě a těším se na vaše balíčky, až si proti nim někdy zahraji.

Síla s Vámi
Oliver

Žádné komentáře:

Okomentovat